Ineke

Moeder, echtgenote, zus en dochter. Al jong wist ik dat spiritualiteit zeer belangrijk voor me was; op de kleuterschool was ik geïnteresseerd in het christelijk geloof. Regelmatig stelde ik mijn moeder en docenten vragen hierover (ik ben niet kerkelijk opgevoed, we gingen alleen met speciale gelegenheden naar de kerk. Ik zat wel op Christelijke scholen). 

Op de vraag “wat wil je later worden als je groot bent?“ antwoordde ik steevast “non.” Een andere droom van me was dat ik de hele wereld over wilde reizen. Ik wilde genieten van al het moois dat deze planeet te bieden heeft. Van de natuur tot bijzondere ontmoetingen met interessante mensen. Als zeer jong meisje sprak ik over dit verlangen om te reizen met mijn oma en zij vertelde me dat zij altijd graag naar Tibet had gewild maar er nooit was geweest. Dit zorgde ervoor dat ik me verder in Tibet ging verdiepen. Zo kwam het dat ik voor het eerst met het boeddhisme in aanraking kwam. Na een aantal jaren merkte ik dat het Tibetaanse boeddhisme te ver van mij af lag. Het gedachtegoed beviel me, daar kon ik me wel in vinden maar het was voor mij een “ver-van-mijn bed-show” door alle goden, en het was voor mij niet praktisch genoeg. Meditatie is wel iets wat ik hieruit heb gehaald, vanaf van mijn 25e mediteer ik zeer regelmatig. Zo kwam ik bij de basiscursussen mediteren van “het ABC van mediteren” terecht. Mark die de cursussen gaf vertelde me na de 2e cursus dat het Zen boeddhisme misschien meer iets voor mij was. Nadat een collega mij hetzelfde advies gaf ben ik dit verder gaan onderzoeken. En hoe anders dan middels het geweldige medium internet?

Via een zoekmachine kwam ik uit bij Thich Nhat Hanh. Het feit dat hij door Martin Luther King was voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de vrede maakte dat mijn interesse werd gewekt voor deze man. Ik las een boek over hem van Ton Kamphof. Door het gedachtegoed van Thay te lezen voelde ik alsof ik een zielsverwant had gevonden, deze man (Thich Nhat Hanh) dacht exact hetzelfde over de, voor mij, essentiële dingen in het leven, dat voelde als een thuiskomen, sindsdien (2008) maak ik deel uit van zijn lekensangha.

13 jaar lang werkte ik in Rotterdam in de verslavingspsychiatrie als behandelaar, individuele en groepsbehandelingen. 

In 2011 ben ik begonnen aan de post-HBO opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool Utrecht. Na een pauze in de opleiding i.v.m. de geboorte van mijn zoontje, ben ik in februari 2014 afgestudeerd. 2015/ 2016 heb ik een post-HBO opleiding tot kindercoach gevolgd en ik heb deze opleiding met goed gevolg in 2016 afgerond. Ook heb ik in 2016 een cursus gevolgd via Mindful Schools, Mindful Educator Essentials, waarin ik me bekwaamde in het geven van mindfulness-lessen op scholen. Vanaf december 2017 volg ik de 3 jarige opleiding Boeddhistische Psychologie.